Stedum

 

locatie op de kaart                      ↑ vanuit het noordoosten                      klik op kleine foto voor vergroting  ↓

Algemeen

Het wierdedorp ligt op een oeverwal van de Fivel en stamt uit de 7e eeuw nC. Het bestaat in feite uit twee wierden. De noordwestelijke (ovaal), waar de kerk op staat, heeft een kruin van ongeveer 2,6m+ NAP hoog en is radiair van opzet. (Vermoedelijk is er in de 9e of 10e eeuw, voor de kerk gesticht werd, een aparte kerkhoogte opgeworpen tegen de al bestaande wierde aan.) Het kerkterrein is voor een deel omgracht.
De zuidoostelijke wierde (rechthoekig) is een paar cm hoger en het hoogste punt daarvan ligt bij de Molenstraat, op de Hoofdstraat. Daar tussenin, bij de Clantstraat, ligt een dip (op 1,56m): de overgang van de ene naar de andere wierde. De wierde meet in de lengte 300m en in de breedte 125m (in het noordwesten) en 135m (in het zuidoosten). De wierden zouden vanaf de 8e eeuw ‘vergroeid’ zijn.
Op Stedums gebied zijn nog 2 wierden te vinden: noordelijk, ‘De Weer’ aan de Dellerweg, bij nr 9 en westelijk, aan de Crangeweersterweg, tussen de nrs 2 en 4, ‘De Bult’.

Vondsten

2 bronzen Romeinse beeldjes. Uit de terpentijd een paar potjes, ander aardewerk, en een versierde paardekoot. Uit de volksverhuizingstijd een bronzen mantelspeld. Ook werden gouden (nep-)munten gevonden.
Bij recent onderzoek werden scherven gevonden uit zowel de volle als de vroege middeleeuwen, maar ook uit de Romeinse tijd/IJzertijd.