Wierhuizen

 

 

locatie op de kaart                    ↑ restant wierde uit het noordoosten                   klik op kleine foto voor vergroting

Algemeen

Oorspronkelijk een hoekig-ronde wierde van 260x225m. Begin 20e eeuw werd de wierde bijna helemaal, diep (tot -1.08 m) onder het maaiveld afgegraven. Globaal is het verloop van de wierde door de ringsloot en een stukje rondweg (in het oosten) te herkennen. In het zuid-oosten staan op/naast de wierde-resten een boerderij en een woohuis.

In 1916 werden de toen nog resterende wierderesten opgekocht door de groningse industrieel Scholten. Ze werden ter beschikking gesteld aan Van Giffen t.b.v. het (eerste) wetenschappelijke terpen- en wierdenonderzoek.

Vondsten

In 1997 werd streepbandaardewerk uit de ijzertijd gevonden. Bij opgravingen in 1916-1917 paalwerk van vroeg-Germaanse driebeukige gebouwen uit de 1e-2e eeuw en putten (Karolingsche tijd en wat vroeger).
Verder o.a. diverse soorten en vormen inheems aardewerk uit verschillende perioden, romeinse munten, terra sigillata resten, een oogfibula en een Spatha.
In 1998 werden bij boringen in het noordwestelijk deel bewoningslagen gevonden en mogelijk resten van een kerkwierde.